Termíny

1.7.2017 - 31.8.2017 - Hlavní prázdniny

-

-

Více... »

Hledat
Pokročilé hledání




Vzorová verze vstupního testu z ČJ

Související stránky

VZOR VSTUPNÍHO TESTU Z ČESKÉHO JAZYKA

I. POSLECHNĚTE SI NAHRÁVKU A ODPOVĚZTE NA OTÁZKY:

Vyberte možnost, která nejlépe odpovídá nahrávce:

1. Další kolo krize postihne světovou ekonomiku  … .

A) už letos

B) až příští rok

C) až napřesrok

D) už následující rok

2. Loňskou finanční krizi předpovídal … .

A) pouze Roubini

B) Roubini a s ním celá řada ekonomů

C) Roubini jako jeden z mnoha ekonomů

D) Roubini a nemnoho dalších ekonomů

3. Podle Roubiniho předpovědi se světová ekonomika ze stávajícího útlumu … .

A) vzpamatuje už na konci tohoto roku

B) dočasně vzpamatuje dříve než na konci tohoto roku

C) letos nevzpamatuje

D) vzpamatuje příští rok

4. Světovou ekonomiku zřejmě čeká na konci roku … .

A)  oživení

B)   vzestup

C)   propad

D)  konec krize

5. Nové kolo krize podle Roubiniho vyvolá/vyvolají  mimo jiné … .

A)  nadprůměrné hospodářské výkony firem

B)   neschválení rozpočtových deficitů

C)   spousta rozpočtových deficitů

D)  vyšší množství dluhopisů

6. K další krizi dojde, … .

A)  pokud se nezavedou měnové a rozpočtové balíčky

B)   v případě, že se neschválí měnové a rozpočtové balíčky

C)   když se zruší měnové a rozpočtové balíčky

D)  jestliže se nevyřeší důsledky měnových a rozpočtových balíčků

7. Přechodné oživení ekonomiky bude podle Roubiniho … .

A) nenásilné

B) spíš slabé

C) podstatné

D) násilné

8. Americká ekonomika bude letos od vlády potřebovat … .

A) téměř čtvrt biliónu dolarů

B) dalších 2 500 000 000 dolarů

C) dalších 25 000 000 000 dolarů

D) dalších 250 000 000 dolarů

9. Další vládní stimulační balíček … být příliš velkorysý.

A) musí

B) nesmí

C) může

D) neumí

10. Výkon americké ekonomiky se  podle Roubiniho zvýší … .

A) v roce 2010 o 1% a v roce 2011 o 3%

B) v roce 2010 o 3% a v roce 2011 o 1%

C) v roce 2010 a v roce 2011 o 1%

D) v roce 2010 a v roce 2011 o 3%

11. V porovnání s odhady ostatních ekonomů je Roubiniho odhad růstu ekonomiky … .

A) optimističtější

B) skeptičtější

C) radostnější

D) příznivější

12. Nezaměstnanost dosáhne podle Roubiniho … .

A) 0,7%

B) 11%

C) 11,7%

D) 10,3%

13. Ve srovnání s rokem 2009 bude cena nemovitostí o … nižší.

A) 13%

B) 18%

C) 13 – 18%

D) 45%

14. Nástup loňské finanční krize předvídal Roubini v roce … .

A) 1949

B) 1994

C) 2009

D) 2006

15. Roubiniho rodiče pocházejí z … .

A) Ameriky

B) Turecka

C) Itálie

D) Íránu

Text nahrávky:

Světovou ekonomiku čeká tento rok další kolo krize. S touto pesimistickou předpovědí vyrukoval muž, jemuž teď bedlivě naslouchá celý ekonomický svět. Nouriel Roubini, devětačtyřicetiletý profesor New York University totiž jako jeden z mála předvídal nástup finanční krize, která od loňska paralyzuje světové hospodářství.

Ve své nové prognóze tvrdí, že se globální ekonomika nejprve trochu otřepe ze současného útlumu, ale už na konci tohoto roku by ji znovu mohla zasáhnout recese. Spouštěčem nového kola krize má být podle Roubiniho „smršť“ rozpočtových deficitů, stoupající cena dluhopisů, vysoká cena ropy, slabé hospodářské výkony firem a vysoká nezaměstnanost.

„Nebude-li vytyčena úniková cesta z následků masivních měnových a rozpočtových stimulačních balíčků, přijde další krize,“ tvrdí ekonom. Ani přechodné oživení však podle něj nebude moc silné.

Americká ekonomika však podle něj bude potřebovat další státní pomoc, aby se z krize dostala. Roubini prohlásil, že ještě letos bude možná vláda muset do americké ekonomiky napumpovat dalších 200 až 250 miliard dolarů. Vláda si však podle něj musí dát pozor, aby další stimulační balíček nebyl moc štědrý, neboť by to mohlo vážně nahlodat důvěru finančních trhů ve stabilitu státních financí, což by mělo fatální důsledky pro trh se státními dluhopisy.

Americká ekonomika se podle Roubiniho předpovědi tento rok dostane z recese, ale poroste jen mírně. V letech 2010 a 2011 se její výkon v meziročním srovnání zvedne vždy jen o jedno procento. To je proti všeobecným očekáváním ekonomů, kteří hovoří o tříprocentním růstu, mnohem pesimističtější odhad.

Optimistickou předpověď nemá Roubini ani pro americké zaměstnance, kteří se cítí ohroženi krizí. Nezaměstnanost v USA podle něj na vrcholu dosáhne úrovně jedenácti procent, což je o 0,7 procentního bodu více, než tvrdí oficiální prognózy.

Dolů podle amerického profesora půjdou i ceny nemovitostí, a to o dalších 13 až 18 procent. Jejich hodnota tím celkově spadne o 45 procent proti maximálním cenám z roku 2009. Na to doplatí banky, které budou stát pod mnohem větším tlakem, než tvrdí vláda, jež nedávno zkoumala odolnost finančních institucí i vůči propadu cen nemovitostí, ale vycházela při tom z optimističtějšího odhadu.

Loňskou finanční krizi, kterou způsobí splasknutí bubliny na hypotečním trhu, předpověděl Roubini už v roce 2006, kdy většina ekonomů ještě hovořila o budoucím měkkém přistání americké ekonomiky.

Roubini není rodilý Američan. Narodil se v Turecku íránským rodičům, ale mládí strávil v Itálii. Do USA přišel v roce 1983. Vystudoval ekonomii na Harvardu a v Americe už zůstal.

 

II. PŘEČTĚTE SI NÁSLEDUJÍCÍ TEXT A ODPOVĚZTE NA OTÁZKY:

 1 Je to dobrá zpráva: kupní síla Čechů roste a lidem i přes splácení hypoték či různých úvěrů zůstávají volné peníze na nákup šperků. Mohou si tedy dovolit nakupovat i věci zbytné.  Dokládá to statistika o rostoucím množství opuncovaného zboží. Výsledky statistik v podstatě znamenají, že se recese ve šperkařském oboru zastavuje a prodej zboží ze zlata i ze stříbra opět stoupá – a to i přes stále se zvyšující cenu drahých kovů na světových trzích.

2 Údaje o rostoucí poptávce po špercích z drahých kovů potvrzují i obchodníci, kteří v  loňském roce zaznamenali výrazný nárůst tržeb. Ty se loni navýšily o 20 procent. To se samozřejmě projevilo především ve zlatě, které stále představuje asi 55 procent celkových příjmů šperkařů. Poptávka tak roste i za situace, kdy světová cena zlata dosahuje rekordů. Loni zlato zdražilo o více než 30 procent na částku přesahující 900 dolarů za unci. Od začátku roku pak cena zlata vzrostla již o více než 20 procent.

3 Díky oslabenému dolaru a tomu, že výrobci šperků nepracují s ryzím zlatem, nebyl ale nárůst cen šperků na českém trhu zatím nijak dramatický. Zákazníci zaregistrovali informaci o dražším zlatě, ale nemělo to výrazný vliv na jejich nákupy. České firmy loni zaznamenaly nárůst tržeb, ceny šperků přitom vzrostly jen o několik procent. Vyšší hodnota zlata se výrazně promítá do ceny jednodušších šperků, které jsou celé ze zlata. U náročnějších šperků je ale vliv jen mírný. Větší část ceny těchto šperků tvoří práce. Jsou-li navíc doplněny drahými kameny, zlato může podle svého obsahu ve šperku mít na cenu výrobku i velmi malý vliv.

4 Dobré zprávy přicházejí i od nábytkářů. Za poslední tři roky sice vzrostl objem dovozu nábytku rychleji než vývoz, ale celkový poměr dovozu a vývozu je pro tuzemské nábytkáře stále příznivý, přestože meziročně klesl z 21,3 na 19,8 miliardy korun.

5 Export dnes stojí na zdravějších základech než v minulosti. Česko přestává být levnou výrobnou zakázek pro západní Evropu a tuzemské firmy umí stále více prodávat vlastní myšlenky a know-how. Čeští nábytkáři, kteří v minulosti vyráběli velké série výrobků, jsou stále flexibilnější a reagují na individuální požadavky zákazníků. Současným trendem jsou menší série unikátního nábytku, často vyráběného na přání konkrétního zákazníka. Velkou konkurenční výhodou se také stává nabídka různých druhů servisních služeb.

6 Hodnota  nábytku vyrobeného v Česku za minulý rok vzrostla o 2,6 miliardy na 58,2 miliardy korun. Růst výroby souvisí s boomem bytové, administrativní a hotelové výstavby. V oblasti exportu se znovu objevují lukrativní a v minulosti opomíjené trhy v Rusku a na Ukrajině.

 

Vyberte možnost, která nejlépe odpovídá obsahu textu:

16. Češi si dnes …. .

A) mohou dovolit kupovat i luxusní zboží

B) nemohou dovolit kupovat ani nezbytné potřeby

C) mohou dovolit kupovat jen nezbytné věci

D) nemohou dovolit kupovat zbytné věci

17. Recese ve šperkařském oboru …. .

A) dávno skončila      B) končí          C) pokračuje               D) se prohlubuje

18. Cena drahých kovů …., prodej šperků …. .

A) stoupá …. proto klesá                              B) klesá …. tedy roste

C) jde dolů …. v důsledku toho klesá          D) jde nahoru …. přesto roste

19. Tržby obchodníků se šperky se loni …. .

A) zvýšily jen ve zlatě o 55%                        B) zvýšily o 55%

C) snížily o 20%                                            D) zvýšily o jednu pětinu

20. Světová cena zlata je …. a to má za následek …. cen šperků v ČR.

A) vysoká …. mírný nárůst                           B) rekordní …. pokles

C) stabilní …. dramatický růst                      D) na vzestupu …. propad

21. …. jsou citlivější ke změnám ceny zlata.

A) Náročnější šperky             B) Šperky s drahými kameny

C)  Jednodušší            šperky                        D) Šperky s vysokým podílem práce na výrobu

22. Česko …. nábytku pro západní Evropu.

A) vždy bylo a je levnou výrobnou               B) nikdy nebylo levnou výrobnou

C) si udržuje pozici levné výrobny                D) už není pouze levná výrobna

23. Čeští nábytkáři …. .

A) upouštějí od výroby velkých sérií            B) přecházejí na výrobu velkých sérií

C) vyrábí pouze na zakázku                          D) nestačí konkurenci v nabídce  servisních služeb

24. Výroba nábytku v Česku loni vzrostla …. bytové a administrativní výstavby.

A) navzdory poklesu                                     B) i přes růst

C) díky rozvoji                                              D) v návaznosti na propad

Vyberte výraz se STEJNÝM významem, jako má podtržená část věty:

25. Dokládá to statistika o rostoucím množství opuncovaného zboží. (odstavec 1)

A) Předává                 B ) Usvědčuje            C) Dosvědčuje           D) Dodává

26. …., že se recese ve šperkařském oboru zastavuje…. (odstavec 1)

A) podniku                B) aréně                      C) odvětví                  D) službě

27. …. celkový poměr dovozu a vývozu je stále příznivý. (odstavec 4)

A) pořád                     B) někdy                    C) možná                    D) celkem

Vyberte výraz s OPAČNÝM významem, než má podtržená část věty:

28. Loni zlato zdražilo …. na částku přesahující 900 dolarů za unci.  (odstavec 2)

A) nižší než                B ) vyšší než               C) rovnající se            D) překračující

29. To se samozřejmě projevilo především ve zlatě ….   (odstavec 2)

A) zejména                 B) výslovně                C) obzvláště               D) okrajově

30. …. je ale vliv jen mírný. (odstavec 3)

A) jemný                    B) výrazný                  C) hladký                   D) snadný

III.  ŘEŠTE NÁSLEDUJÍCÍ ÚLOHY:

31. Vyberte správné pořadí následujících vět tak, aby tvořily souvislý text:

  1. I na základě těchto otázek vytvořila agentura STEM pro ČSOB základní typy Čechů.
  2. Pokud by přišli o práci, nebudou schopni pokrýt své měsíční výdaje.
  3. Třetina je buďto zranitelná či lehkovážná.
  4. Máte přehled o svých příjmech a výdajích a víte, jaké finanční produkty máte?

A)    4 – 1 – 3– 2

B)    2 – 1 – 3 – 4

C)    3 – 4 – 2 – 1

D)    4 – 1 – 2 – 3

32. Doplňte slova z tabulky na správná místa v textu:

minulém                      což                  příští               neboť

Tento rok je v tomto století zcela výjimečný, ___ 1 ___ v letopočtu jsou dvě jedničky. V___2___ století  to nebyla vzácnost, byly i tři (1911). Teď se to ale bude opakovat až za devadesát let,___ 3 ___ bude století ___4 ___ .

A)   1-což,  2-minulém,  3- neboť,  4- příští

B)    1-neboť, 2- minulém, 3-což,  4-příští

C)    1-neboť,  2-příští,  3-což, 4- minulém

D)   1-příští, 2- neboť, 3-což, 4-minulém

33. Která z následujících vět je utvořena správně?

A)   Uchazeč bude psát vstupní test  z češtiny.

B)    Čeština bude psát vstupní test uchazeče.

C)    Uchazeči bude psát test vstupní čeština.

D)   Test bude psát vstupní uchazeč z češtiny.

34. Vyberte správné dokončení věty:

Některá zjištění jsou natolik závažná, ….. .

A)    protože je rovnou předáváme orgánům činným v trestním řízení

B)    že je rovnou předáváme orgánům činným v trestním řízení

C)    jestliže je rovnou předáváme orgánům činným v trestním řízení

D)    jestli je rovnou předáváme orgánům činným v trestním řízení

35. Která z vět A -D má stejný význam jako daná věta?

Uvedený termín je závazný.

A)   Termín lze změnit.

B)    Termín nelze změnit.

C)    Termín smíte změnit.

D)   Termín musíte změnit.

IV. VYBERTE MOŽNOST, KTERÁ NEJVHODNĚJI  DOPLNÍ VYNECHANÉ MÍSTO V TEXTU:

Dobám, kdy se zejména v předvánoční době tvořily dlouhé fronty v obchodech, ___36___ zřejmě odzvonilo. ___37___ svět internetu nabízí rychlejší a pohodlnější nákup přímo z domova.

Systém on line obchodů měl zpočátku velké problémy prolomit tradiční formy a způsoby nakupování. V době, kdy ___38___ , byli zákazníci nepřístupni ___39___ ve svém zaběhnutém režimu nakupování. Nepracovalo se v takové míře s internetem, lidé byli zvyklí nakupovat v ___40___ obchodech a nabízený způsob pořizování poptávaných produktů byl ___41___ nepřijatelný. Vzniklé internetové obchody tak postupně krachovaly a potvrdily pouze fakt, že ___42___ zákazník není na takový způsob nakupování připraven.

Iluze z konce 90. let, kdy se podléhalo představě, že na internetu ___43___ k dispozici úplně vše, co si lze jen představit, ___44___. Když pak na začátku 21. století přicházeli obchodníci s novými internetovými obchody, snažili se z vývoje minulých let ___45___. Za zlomový lze považovat rok 2001, kdy ___46___ internetových obchodů v Česku překročil jednu miliardu korun. Webové stránky on line podnikatelů se začaly zaplňovat zbožím, ___47___ není třeba zkoušet ani prohlížet ze všech stran. Postupem času se i samotní spotřebitelé začali více ___48___ o svět internetu, a tak si mohli internetoví ___49___ dovolit začít postupně rozšiřovat svoji nabídku ___50___ a služeb.

36. A) ještě                        B) již                           C) stále                       D) dosud

37. A) Časný                     B) Včasný                  C) Předčasný              D) Současný

38. A) začal se rozvíjet      B) začal rozvíjet se     C) začal rozvíjet         D) se začal rozvíjet

39. A) změnám                  B) na změny               C) do změn                 D) změn

40. A) cihelných                B) zděných                 C) kamenných            D) betonových

41. A) pro nich                  B) pro ně                     C) pro jich                  D) pro něj

42. A) cílený                      B) cílový                     C) cílící                       D) cílevědomý

43. A) je nutné                  B) je třeba                   C) musí být                 D) potřebují být

44. A) vzaly za to              B) vzaly za své           C) vzaly to zkrátka     D) vzaly s sebou

45. A) vyučit                     B) poučit                    C) naučit                     D) doučit

46. A) obrat                       B) obrátka                  C) obratel                   D) obrácení

47. A) který                       B) která                      C) kteří                       D) které

48. A) zaujímat                  B) zajímat                   C) přitahovat              D) lákat

49. A) kupci                      B) odběratelé              C) prodejci                 D) zásobovači

50. A) výdělků                  B) výroků                   C) výmyslů                 D) výrobků

Klíč:

1A  2D  3B  4C  5C  6D  7B  8A  9B  10C  11B  12 B  13D  14D  15D,16A, 17B, 18D, 19D, 20A, 21C, 22D, 23A, 24C, 25C, 26C, 27A, 28A, 29D, 30B, 31A, 32B, 33A, 34B, 35B, 36B, 37D, 38D, 39A, 40C, 41B, 42B, 43C, 44B, 45B, 46A, 47D, 48B, 49C, 50D